Tuesday, 15 May 2018

raspberry cake Ciasto malinowe














Raspberry cake

The recipes on the recipe of bbc good food


Ciasto malinowe


Przepis na przepyszne ciasto malinowe według przepisu z kanału bbc good food

Raspberry Bakewell cake
photo bbcgoodfood

      Raspberry cake

Ingredients

140g ground almond
140g butter, softened
140g golden caster sugar
140g self-raising flour
2 eggs

1 tsp vanilla extract
250g raspberry

2 tbsp flaked almond

icing sugar, to serve


Method

Heat oven to 180C/160C fan/gas 4 and base-line and grease a deep 20cm loose-bottomed cake tin. Blitz the ground almonds, butter, sugar, flour, eggs and vanilla extract in a food processor until well combined.

Spread half the mix over the cake tin and smooth over the top. Scatter the raspberries over, then dollop the remaining cake mixture on top and roughly spread – you might find this easier to do with your fingers. Scatter with flaked almonds and bake for 50 mins until golden. Cool, remove from the tin and dust with icing sugar to serve.



           Malinowe ciasto 

Składniki

140 g zmielonego migdału
140 g masła, zmiękczono
140g złoty cukier
140 g mąki do samodzielnego podnoszenia
2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g malin

2 łyżki płatków migdałów
cukru pudru, do podania

metoda

Podgrzać piekarnik do 180 / 160C wentylatora / gazu 4 i linii bazowej i natłuścić głęboką 20 cm luźno zagłębioną puszkę. Blitz zmielone migdały, masło, cukier, mąka, jaja i ekstrakt waniliowy w robot kuchenny, aż dobrze połączone.

Rozłóż połowę mieszanki na blaszance i wygładź na wierzchu. Rozrzuć maliny, a potem nałóż pozostałą mieszankę ciasta na wierzch i z grubsza rozprowadź - możesz to łatwiej zrobić palcami. Rozpuść z płatkami migdałów i piecz przez 50 minut aż uzyskasz złoty kolor. Ostudzić, usunąć z cyny i kurzu cukrem pudrem, aby służyć.









No comments:

Post a Comment

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.