Raspberry cake
The recipes on the recipe of bbc good food
Ciasto malinowe
Przepis na przepyszne ciasto malinowe według przepisu z kanału bbc good food
photo bbcgoodfood
Raspberry cake
140g butter, softened
140g golden caster sugar
140g self-raising flour
2 eggs
1 tsp vanilla extract
250g raspberry
2 tbsp flaked almond
icing sugar, to serve
Method
Heat oven to 180C/160C fan/gas 4 and base-line and
grease a deep 20cm loose-bottomed cake tin. Blitz the ground almonds, butter,
sugar, flour, eggs and vanilla extract in a food processor until well combined.
Spread half the mix over the cake tin and smooth over
the top. Scatter the raspberries over, then dollop the remaining cake mixture
on top and roughly spread – you might find this easier to do with your fingers.
Scatter with flaked almonds and bake for 50 mins until golden. Cool, remove
from the tin and dust with icing sugar to serve.
Malinowe ciasto
140 g zmielonego migdału
140 g masła, zmiękczono
140g złoty cukier
140 g mąki do samodzielnego podnoszenia
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g malin
2 łyżki płatków migdałów
cukru pudru, do podania
metoda
Podgrzać piekarnik do 180 / 160C wentylatora / gazu 4 i linii bazowej i
natłuścić głęboką 20 cm luźno zagłębioną puszkę. Blitz zmielone migdały, masło,
cukier, mąka, jaja i ekstrakt waniliowy w robot kuchenny, aż dobrze połączone.
Rozłóż połowę mieszanki na blaszance i wygładź na wierzchu. Rozrzuć
maliny, a potem nałóż pozostałą mieszankę ciasta na wierzch i z grubsza
rozprowadź - możesz to łatwiej zrobić palcami. Rozpuść z płatkami migdałów i
piecz przez 50 minut aż uzyskasz złoty kolor. Ostudzić, usunąć z cyny i kurzu
cukrem pudrem, aby służyć.
No comments:
Post a Comment