A recipe for a delicious
strawberry mousse
Przepis na przepyszny mus truskawkowy
Ingredients
12 1/2 strawberries
1/2 cup sugar
1 cup whole or whipping
cream (cold)
extra strawberries for
topping
Instructions
Preparation of mousse (4
glasses)
Clean and slice the
strawberries, In a blender or food processor add the sliced strawberries and
the sugar and puree. Remove 1/2 a cup of
puree and set aside.
In a cold bowl add the
cream and beat until stiff peaks form. Then fold in the remaining puree (not the 1/2
cup) gently.
Divide the 1/2 cup of
puree between the 4 small/medium glasses and top with the strawberry
mousse. Refrigerate for approximately 1
hour or even over night if desired. Top
with fresh sliced strawberries and serve.
Składniki
12 1/2 truskawek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka w całości lub
bita śmietana (na zimno)
dodatkowe truskawki do polewania
Przygotowanie musu ( porcja
na 4 szklanki)
Oczyść i pokrój truskawki.
W mikserze lub robocie kuchennym dodaj pokrojone truskawki, cukier i przecier.
Wyjmij 1/2 szklanki puree i odłóż na bok.
W zimnej misce dodaj
śmietanę i ubij, aż powstanie sztywny szczypta. Następnie delikatnie złóż
pozostałe puree (nie 1/2 filiżanki).
Podzielić 1/2 szklanki
puree między 4 małe / średnie szklanki,
a wierzch z truskawkowym musem. Przechowywać w lodówce przez około 1 godzinę
lub nawet w nocy, jeśli jest to pożądane. Na wierzchu świeże truskawki w
plasterkach i podawaj.
photo anitalianinmykitchen.com
The recipe for strawberry
mousse comes from the website:
Przepis na mus truskawkowy
pochodzi ze strony:
Szkoda, że sezon sie skończył, ale przepis mogę wypróbować za rok.
ReplyDeleteOoooo juz wiem jaki zrobie deser niedzielny! Mniam :) bogactwo smaku :)
ReplyDeleteAle pycha! Szkoda, że u nas na targu truskawki już się skończyły :( Ale może spróbować zrobić taki sam mus z malin?
ReplyDelete